Studijsko putovanje u Međimurje

U ponedjeljak i utorak, 13. i 14. rujna sudjelovali smo na studijskom putovanju u Međimurju u okviru projekta Skrivena blaga ruralnog turizma. Uz sudionike s područja LAG-a Zagorje-Sutla, priliku da dožive primjere dobre prakse kroz posjet uspješnim subjektima koji se bave različitim segmentima ruralnog turizma, kao i da razmijene iskustava i umreže se, imali su i sudionici iz LAG Sava, Lokalna akcijska grupa Zeleni bregi i Lokalna Akcijska Grupa Prigorje-Zagorje. Zahvaljujemo se Centar dr. Rudolfa Steinera, gdje smo mogli čuti zanimljivo predavanje o Rudolfu Steineru i na taj način pobliže se upoznati s njegovim radom i doprinosom u raznim granama ljudske djelatnosti kao što su biodinamika, antropozofija i medicina. Nakon posjete rodnoj kući i spomen-parku otvorenom u čast 160. godišnjice njegova rođenja, zaputili smo se prema Med dvemi vodami – Centar za posjetitelje Križovec, centru koji spaja dva najveća vodna bogatstva međimurskog kraja – rijeku Muru i rijeku Dravu, gdje smo naučili više o bioraznolikosti Međimurja te o važnosti očuvanja flore i faune. Nakon toga smo se zaputili prema Restoran Kneja Mali Mihaljevec, u kojem smo uživali u tradicionalnom međimurskom ručku. Prije odlaska na smještaj u Terme Sveti Martin, posjetili smo OPG HAŽIĆ – narudžba, prodaja i dostava jabuka i proizvoda od jabuke, koji su jedni od pionira proizvodnje jabuka, sokova, kao i vrhunskih vina ovog dijela Hrvatske. Večer je bila rezervirana za šetnju i ugodno druženje uz degustaciju vina Vinarija Štampar na Vidikovac Mađerkin breg. Drugog dana zaputili smo se prema OPG-u Zadravec, koji se bavi kozarstvom i proizvodnjom kozjeg mlijeka, sireva i drugih prerađevina od kozjeg mlijeka. Tim su se proizvodima počastila i naša nepca, uz edukativnu prezentaciju majke i kćeri Zadravec. Ostatak dana ugostio nas je Adrenalinsko – rekreacijski centar Pozoj – prvo trosatnim veslanjem po mirnoj, plavoj Dravi, a potom i finim ručkom i sportskim aktivnostima.
Zahvaljujemo svima gore spomenutima na sjajnom gostroprimstvu, srdačnosti i otvorenosti po kojima su Međimurci i poznati, a posebne zahvale idu i dragim domaćinima i partnerima iz LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura – Drava, kao i agenciji RUDI Travel i njihovim sjajnim vozačima te stručnom vodstvu od strane True Colors – Boje Međimurja.
Sljedećeg tjedna, točnije u utorak i srijedu, mijenjaju se strane – u posjet Zagorju dolazi ekipa iz Međimurja i nadamo se da će im biti jednako lijepo, korisno, edukativno i inspirativno u Zagorju kao što je nama bilo kod njih na sjeveru. 🙌🍀
Podsjećamo, projekt Skrivena blaga ruralnog turizma međuteritorijalni je projekt suradnje koji okuplja šest LAG-ova s područja sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 1.323.809,76 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Cilj projekta je poticanje inovacija u ruralnom turizmu kroz umrežavanje, prijenos znanja i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske.

Nove objave

Pin It on Pinterest